dinsdag 8 november 2016

Tip van de week Kardemom

Aromatisch en veelzijdig te gebruiken!


Kardemom is familie van de gember. De geur is fris, aromatisch, citrusachtig en de smaak heeft dan ook iets weg van citroen. Oorspronkelijk komt dit kruid uit Zuid-India. De Vikingen hebben ervoor gezorgd dat dit kruid in Europa terecht gekomen is. 

In de oudheid werd kardemom al gebruikt door de Egyptenaren om hun gebit mee te reinigen. Kardemom geeft namelijk een frisse adem. Het aanwezige cineol werkt ontsmettend en zorgt voor een aangename geur. Kauw lekker op een kardemompeul bij een slechte adem. Kardemom bevat veel mineralen waaronder ijzer, gebruik dit kruid dus gerust in het eten als je ijzertekort hebt. Dit peultje heeft nog meer prettige eigenschappen, het werkt onder andere eetlustopwekkend, spijsverteringsbevorderend, krampstillend en windverdrijvend. 

Je kunt kardemom gebruiken in de keuken voor speculaas, koek, gebak, chocola, toetjes,currys en allerlei andere gerechten. Ik vind het een heerlijk kruid om te gebruiken. 

Hierbij een aantal lekkere recepten met kardemom:


Een kruidig peultje...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen