dinsdag 27 september 2016

Tip van de week Dadel

Goede snoepvervanger!


Dadels bestaan al heel lang. Ze groeien in trossen aan een dadelpalm van de vrouwelijke bomen. Het is een steenvrucht en er zijn meer dan 400 soorten. Je kunt ze vers of gedroogd eten. Een paar weken geleden kreeg ik een verse dadel bij de groente en fruitkraam op de markt. Deze dadel was een beetje bruin, het leek net of de dadel niet goed meer was. Dit is dus de bedoeling want dan zijn ze rijp, deze dadel smaakte heerlijk zoet. Vorige week heb ik dus ook trosjes verse dadels meegenomen.

Dadels zijn een bron van gezonde natuurlijke vezels. Ze bevatten ook nog eens behoorlijk wat vitaminen en mineralen, die weer een positief effect hebben op onze gezondheid. Een dadel bevat onder andere veel B6, dit verbeterd de hersenfunctie. De aanwezige vezels in dadels zijn goed voor onze spijsvertering, als onze spijsvertering goed is heeft dit een gunstige invloed op onze weerstand. Ze werken ook bloeddrukverlagend door het aanwezige magnesium en kalium, verder helpen ze bij constipatie en zijn ze ontstekingsremmend. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het eten van dadels de kans op verschillende soorten kanker verkleind.   

Je kunt dadels heel goed gebruiken als snoep vervanger en als vervanger voor suiker in gebak. Verder zijn ze heerlijk in chocola, salades, smoothies en allerlei andere gerechten.

Klik hier voor een lekker chocolade recept met dadels.


Goed voor onze weerstand!

dinsdag 20 september 2016

Tip van de week Ui

Veelzijdige geneeskrachtige werking...


Het snipperen van uien zorgt meestal voor tranen bij mij. Als ik begin te snipperen denk ik dat het wel mee valt, maar daarna moet ik er toch aan geloven. Door het snijden van de ui komen er stoffen vrij die worden omgezet in gas. Dit gas irriteert dus je ogen. In een kookwinkel in Engeland zag ik speciale brillen voor het uien snijden. Het was een soort duikbril, die ik niet heb gekocht.

Een gesnipperd rauw ui is goed tegen een opkomende verkoudheid. Als ik verkouden ben, leg ik 's nachts een doorgesneden ui naast mijn bed, dit is een super oud effectief huismiddeltje, wat ervoor zorgt dat Ik door mijn neus kan ademen. Ui is desinfecterend, reinigend voor keel en luchtwegen en reinigend voor de ingewanden. Uien kunnen wel zwaar verteerbaar zijn, maar als je ze regelmatig eet en een gezonde maag hebt, past je maag zich vanzelf aan. Het eten van uien draagt bij aan een goede darmflora door de stoffen die erin zitten. Daarnaast is de ui onder andere eetlust bevorderend en werkt het anti-astmatisch. Als je ui op een pijnlijke plek legt, schijnt ui net als savooiekool de ontsteking eruit te trekken. Je kunt ook tinctuur van ui maken, dit stimuleert onder meer de blaas en de nieren en helpt bij voorhoofdsholte ontsteking. Dit ga ik zeker eens proberen.    

Tijdens het bakken verliest ui zijn scherpte. Je kunt uien op heel veel manieren gebruiken in de keuken. 

Nieuw bij Natural Nature dit seizoen is uienchutney met honing en vanaf nu te koop. 

Klik hier voor een lekker broodje met onder andere ui.


Scherp, maar super gezond!

dinsdag 13 september 2016

Tip van de week Pruimencrumble

Verrassend en verfrissend met pruimen...


Zoals beloofd een recept met pruimen, dit past helemaal bij deze tijd van het jaar. We zijn in de zorgbakkerij lekker aan de slag gegaan. Daarna hebben Priscilla, mijn moeder en ik geproefd en we waren het er alle drie over eens, super lekker. Een blijvertje dus :-)

dinsdag 6 september 2016

Tip van de week Pruim

Supper gezond!


Pruimen lijken misschien een beetje saai, maar dat zijn ze zeker niet. Ik moet toegeven, dat ik ze niet zo vaak koop. Dat gaat vanaf nu dus veranderen. 

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten pruimen. Het schijnt dat je ze makkelijk zelf kan kweken. Eens kijken of er nog ruimte is in onze tuin...

Pruimen zitten vol vitamines, mineralen en vezels. Verse pruimen bevatten evenveel voedingsstoffen als gedroogde. Maar gedroogde pruimen bevatten veel antioxidanten. Gedroogde pruimen zijn goed voor je botten. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van gedroogde pruimen, de kans op darmkanker verlaagd. Ze helpen met het opnemen van ijzer in je bloed, werken mild laxerend, vanwege de fruitzuren en vezels en zijn dus goed inzetbaar bij constipatie. Verder werken pruimen onder andere effectief tegen een hoge bloeddruk. Deze steenvruchten zijn dus behoorlijk goed voor je gezondheid. 

Ze zijn natuurlijk ook goed te gebruiken in de keuken. Lekker in een smoothie, gebak, chocola, jam, salades maar ook heerlijk bij vlees. De komende tijd ga ik met pruimen aan de slag en kunnen jullie een recept verwachten ;-)

P.S. Als je gedroogde pruimen koopt, kies dan voor ongezwavelde pruimen want deze zijn lekkerder en gezonder.


Bomvol voedingsstoffen, dat is boffen!