dinsdag 14 juni 2016

Tip van de week Sla

Groente met geneeskracht!


Afgelopen week was ik bij Hortus in Alkmaar, dit is een botanische tuin gespecialiseerd in geneeskrachtige kruiden. Ze hadden ook een aantal groenten staan met geneeskracht. Ik heb al eerder geschreven over geneeskrachtige groente, maar hier stond dus onder andere sla. 

Sla is ontstaan uit planten die men als kruiden gebruikte, ongeveer 5000 jaar geleden in Egypte. De mensen in die tijd begonnen ook de bladeren te eten. De plant werd beschouwd als een aardse verschijning van de god Min (vruchtbaarheidsgod). Door het eten van sla, zou je lichamelijke sexuele krachten krijgen. Tegenwoordig is dat beeld wat bijgesteld en zou sla de man in staat brengen om langer te genieten van sex zonder onderbroken te worden door een energieverspillend orgasme. 

In sla zitten de vitamines A, B11 (foliumzuur) en C maar ook de mineralen ijzer en kalium. Sla helpt door de aanwezige enzymen vet beter te verteren. Doordat het antioxidant gehalte en het zuurstof gehalte in de weefsels wordt verhoogt door het eten van sla, zou het ook goed zijn tegen hart- en vaatziekten. Het kan ook helpen bij reuma.

Ik vind sla heerlijk en zet regelmatig salades op het menu. Lekker als lunch of bij het avondeten. Hier een recept van een lekkere salade die ik eerder geplaatst heb. Je kunt zelf een sla soort kiezen om te gebruiken. IJsbergsla is lekker knapperig, máár is het minst voedzaam. 


Je kunt er eindeloos mee  variëren!

dinsdag 7 juni 2016

Tip van de week Duizendblad

Eten én drinken uit de natuur...


Dit jaargetijde is prachtig, maar als je last van hooikoorts hebt is het niet altijd even leuk. Mijn man loopt momenteel rond met rode jeukende ogen en een prikkelende neus. Dus....ga ik met Duizendblad proberen zijn klachten te verminderen. 

Voor Erwin maak ik verse thee van de bloemen en het blad (je kunt ook kiezen voor gedroogde thee). Ik zal jullie op de hoogte houden of het hem geholpen heeft. Verder zal ik de komende dagen Duizendblad in de keuken gebruiken, in de sla of groente. Je kunt het ook door de soep doen of in een omelet.

Dit kruid heeft nog veel meer geweldige eigenschappen, ik zal hier daarom later een uitgebreider artikel over schrijven. Het werkt bijvoorbeeld heel goed op bloedende wonden en werkt bevorderend op de spijsvertering. 
   
Let op: Duizendblad bevat blauwzuur, dit kan schadelijk zijn voor de lever. Je mag dit kruid daarom niet te lang achter elkaar gebruiken. Gebruik de thee niet langer dan 3 weken, dan 1 week stoppen en dan eventueel weer 3 weken. Gebruik niet te veel blaadjes in de salade. Bij koken en bakken gaat het blauwzuur eruit en kan het wel langer gebruikt worden.

Je kunt dit kruid onder andere vinden langs wegen, paden en dijken.


De kracht van Duizendblad!

dinsdag 31 mei 2016

Tip van de week Look-Zonder-Look

Eten uit de natuur...

Kruiden die je in het wild kunt plukken, kun je heel goed gebruiken in een kruidenboter. Ik heb gekozen voor Look-Zonder-Look. Je vindt dit kruid op vochtige plekken langs bospaden, in parken en bossen. Als je met je vingers over het blad wrijft, komt er een knoflookgeur vrij. 

Als je last hebt van astma of bronchitis kun je Look-Zonder-Look gebruiken als thee.

Voor dit recept heb je nodig:

  • 100 g roomboter
  • wat blaadjes look-zonder-look
  • wat takjes tijm
  • wat stengels bieslook
  • wat takjes peterselie
  • een teentje knoflook
  • beetje Keltisch zeezout 

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Knip de kruiden fijn, met een kruidenschaar gaat dit heel handig. Roer de kruiden samen met het uitgeperste teentje knoflook door de boter. Het zeezout even fijngemaken met de vijzel en door de boter roeren. Je kunt de boter decoreren met een eetbare bloem, ik heb voor de bloem van salie gekozen.




Lekker natuurlijk genieten...

dinsdag 24 mei 2016

Tip van de week Vlier

Drinken uit de natuur...


Over de vlier heb ik vorig jaar al een artikel geschreven. Het is een goed kruid om in het voorjaar te gebruiken omdat het veel vitamines en mineralen bevat. Vlier reinigt en vult aan, verhoogd onze weerstand en is onder andere in te zetten bij diverse onstekingen. 

De bloesems beginnen nu open te gaan, dus ga ik vlierbloesemsiroop maken. Terwijl ik dit artikel schrijf, staan de geplukte bloesems in de weckpot. Ik heb de siroop wel eens geproefd en vond het lekker fris. Dit is de eerste keer dat ik het zelf maak, dus ik ben benieuwd.

Voor dit recept heb je nodig:

  • ongeveer 20 mooie vlierbloesem schermen
  • 2 bio citroenen
  • 3 liter water
  • 500 g biologische rietsuiker
  • een weckpot
  • schone uitgekookte flessen 

Schud de bloesems goed uit om eventuele beestjes te verwijderen (ze mogen niet gewassen worden anders verliezen ze hun aroma). Knip de grove takjes af en doe de bloesem in een weckpot. Was de citroenen en snij ze in plakken, de plakken citroen verdeel je tussen de bloesem in de pot. Breng het water aan de kook, laat de suiker erin oplossen. Het gekookte water iets laten afkoelen voor je het bij de bloesem en de citroen in de weckpot giet. Sluit de pot af. Laat het drie dagen staan en roer het elke dag even door met een schone lepel. Na drie dagen kun je het afzeven door kaasdoek of een schone theedoek en in de schone flessen doen. 

Ik hou jullie op de hoogte of mijn recept gelukt is :-)


Fris, aromatisch en lekker....

dinsdag 17 mei 2016

Tip van de week Smeerwortel

Eten uit de natuur...


De natuur komt volop tot bloei. Het lijkt me leuk om de komende periode een aantal "Tips" te schrijven over kruiden die je in de natuur kunt vinden en die je kunt gebruiken in de keuken. Ik geef eerst kort de geneeskrachtige werking aan en ga dan wat uitgebreider in op het keuken gebruik.

Ik begin met Smeerwortel. In de tijd dat we nog geen gips hadden, werden Smeerwortelcompressen gebruikt om breuken te genezen. Zalf gemaakt van de wortel heelt gebroken botten, ledematen en wonden. Het is ook goed te gebruiken bij blauwe plekken, kneuzingen, verstuikingen, kloven, sportblessures en reuma. Smeerwortel werkt huidherstellend, verzachten, samentrekkend, bloedstelpend en ontstekingswerend. Als je een blad kneusd en op de wond wrijft, helpt het gelijk. Thee van de wortel werkt pijnstillend, kalmerend en kan helpen bij darmzweren. 

Smeerwortel is erg lekker in de soep. Kleine stukjes van het blad kun je roerbakken of in de sla doen. De plant bevat pyrrolizidine-alkaloïden, de hoogste concentratie zit in de wortel. Dit kan bij langdurig gebruik in een hoge dosering schadelijk zijn voor de lever. Gebruik het dus met mate.

Op school hebben we gevulde gefrituurde smeerwortelblaadjes gemaakt tijdens de les 'eten uit de natuur'. Dit was echt heerlijk. Ik wil dit recept graag met jullie delen.

Je hebt nodig voor 10 stuks:

  • 100 g bloem
  • 1,5 dl water of donker bier
  • 1 ei
  • 20 blaadjes Smeerwortel (2 per persoon)
  • 100 g roomkaas (doe er zelf wat lekkere kruiden door)
  • snufje zout, peper en cayennepeper naar smaak

Scheid de dooier van het eiwit. Zeef de bloem en het zout in een kom, voeg de eierdooier en het water/bier toe en roer dit door elkaar. Laat dit een tijdje staan.
Ondertussen kun je Smeerwortel bladeren van ongeveer dezelfde grootte zoeken. Was de bladeren en droog ze af met een schone doek. 

Besmeer een blad aan één kant met de kruidenroomkaas en plak er een ander blad op.
Vlak voordat je de blaadjes door het deeg haalt, het eiwit stijf kloppen en door het beslag spatelen.
Dompel de blaadjes in het beslag en frituur ze in hete olie (180 graden) goudbruin. 
Direct serveren, eventueel nog wat zout, peper en cayennepeper erover strooien.


Eten uit de natuur, lekker en puur!

donderdag 12 mei 2016

IJsthee

Puur en ongezoet...

Uit een pak vind ik het niet lekker omdat er vaak suikers aan zijn toegevoegd. Maar zo vind ik ijsthee heerlijk.

dinsdag 10 mei 2016

Tip van de week water

Lekker, fris en zonder suiker!


Water drinken is belangrijk, het filtert ons bloed en houdt ons gezond. Water zorgt ervoor dat de voedingsstoffen door het lichaam vervoerd worden en helpt afvalstoffen afvoeren. Het is goed voor je huid, voldoende water drinken kan hoofdpijn voorkomen en zorgt voor een betere stoelgang. 

Ik probeer onze kinderen te stimuleren om meer water te drinken. De frisdranken bevatten veel suiker en zijn dus niet gezond. Door fruit en kruiden toe te voegen aan het water, maak ik het lekker en verfrissend. 

Zeker nu de temperaturen stijgen, is het nog belangrijker om voldoende water te drinken. Met dit "water recept" kun je lekker variëren. Vorig jaar had ik dit recept geplaatst, ik wil het graag nog een keer onder jullie aandacht brengen :-)

Fris, Fruitig en feestelijk!