dinsdag 20 december 2016

Kersttaart

Chocola, fruit en walnoten...


Kerst is feestelijk, lekker genieten met familie en vrienden. Hierbij hoort natuurlijk een prachtige taart. Priscilla had dit recept al maanden geleden uitgezocht en we besloten dat dit de kersttaart zou worden. Deze taart is gebasseerd op het recept uit het boek Home Baked van Yvette van Boven, maar natuurlijk op onze eigen manier uitgevoerd.

Recept

Voor ongeveer 12 stukken


Tijd

1,5 uur en ongeveer 60 minuten in de oven


Ingrediënten

Chocoladecake:
  • 200 g kokosbloesemsuiker 
  • 200 g zachte roomboter
  • 1 theelepels vanillepoeder (of merg uit 1 vanillestokje)
  • 4 eieren 
  • 200 g gezeefd bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 25 g cacao
  • 70 g walnoten in kleine stukjes
De vulling:
  • 250 ml slagroom
  • 250 g mascarpone
  • rasp van een halve sinaasappel
  • 3 eetlepels 43 likeur 
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels fijngemalen (kokosbloesem)suiker (handig fijnmalen met een koffiemolentje)
Fruit en garnering:
  • 1 blik abrikozen, snij deze in parten
  • 1 mango in parten
  • 150 g Kaapse bessen, gehalveerd
  • munt of iets anders voor de garnering
Siroop:
  • 1 pot abrikozenjam
  • 4 eetlepels 43 likeur 

Hoe maak je het?  

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Neem een bakvorm van ongeveer 24 cm doorsnee en bekleed de bodem met bakpapier. Vet de hele bakvorm in, dus ook de bodem. Doe de suiker, de boter en de vanillepoeder of merg in een kom en mix dit tot een glad geheel. Voeg dan de eieren 1 voor 1 toe en blijf goed door mixen. Daarna de bloem, het bakpoeder, de cacao en het zout beetje bij beetje toevoegen. Mix het op de hoogste stand nog 3 minuten door. Spatel als laatste de walnoten door het beslag.

Giet het beslag in de bakvorm.

Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten gaar. Even in het midden van de cake prikken om te kijken of het gaar is.

Laat de cake afkoelen in de vorm voor je de cake eruit haalt. Als de cake goed afgekoeld is, snij de cake dan in drie gelijke horizontale delen. Gebruik het onderste deel voor de onderkant en het bovenste deel voor de bovenkant van de taart.

Terwijl de cake afkoelt (deze kun je ook van te voren maken en invriezen), begin je met het maken van de rest. Klop hiervoor de slagroom bijna stijf, voeg dan de mascarpone, de sinaasappelrasp, likeur, kaneel, gemberpoeder en suiker toe en klop het tot een stijve room. Zet het weg in de koelkast tot je het straks nodig hebt.

Maak de abrikozenjam warm in een pannetje en druk het door een zeef. Daarna de likeur erdoor roeren en aan de kant zetten. Gril dan de abrikozen en mango partjes voorzichtig in een hete pan en laat het afkoelen.

Leg twee taarthelften (zorg dat je voor het onderste deel de bodem naar beneden legt) op het aanrecht. Besmeer de helften rijkelijk met het roommengsel, druppel er wat van de siroop overheen en verdeel het fruit over de taartdelen. Bewaar wel wat room en fruit voor op de bovenkant. Leg de lagen op elkaar, het deel voor de bovenkant leg je met de bovenkant van de cake naar boven).

Verdeel de rest van de room over de bovenkant en versier het met de rest van het fruit. Druppel er wat siroop over en versier het met de munt (of iets anders).


Een heerlijke taart voor een feestelijk moment!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen