De vlierbes (Sambucus nigra) is een struik die in het algemeen in Nederland voorkomt. Deze tijd van het jaar kun je de rijpe trossen bessen plukken om bijvoorbeeld vlierbessensap te maken.
Geneeskrachtig kruid
Bekende klassieke geneesheren beschouwden de vlier als één van de beste geneeskrachtige kruiden uit de natuur. De vlierbes bloeit van mei tot juli, de vruchten zijn van begin september tot eind oktober rijp. De bloesem wordt onder andere gebruikt voor siroop, thee en wijn. De bloesem heeft volgens sommigen voorspellende krachten. Jonge meisjes hangen in de nacht van 21 juni een bloemstengel achter hun bed, hun toekomstige echtgenoot zou zich dan openbaren in hun droom.
Thee goed bij griep
De werkzame stoffen van de vlierbes verhogen de weerstand. Vlierbloesemthee is zweetbevorderend bij koorts. Het is goed bij griep, hoofdpijn, amandelontsteking en keelpijn. Spreeuwen zijn dol op de bessen, maar wij kunnen ze beter niet rauw eten. De bessen hebben namelijk een laxerende werking, na het koken gaat deze werking verloren. Je kunt van de bessen heerlijke jam, sap of jenever maken. Als je de bessen met appels laat gisten kun je vruchtenwijn maken.
Recept voor vlierbessensap
Knip de grove takjes af, de kleine fijne takjes kun je laten zitten. Spoel de bessen af en breng de bessen met een beetje water aan de kook. Doe er wat schijfjes verse gember, wat kruidnageltjes, een kaneelstokje, een vanillestokje en een stukje sinaasappelschil (goed wassen) bij. Ik heb er later nog wat lepels kokosbloesemsuiker bij gedaan. Alles 15 tot 20 minuten door laten koken en dan door een grove zeef doen. Pers daarna alles door een doek uit zodat de pitjes achter blijven. Daarna kun je het sap in flesjes doen.
Bloemen en bessen
In juni kun je de bloesem plukken, deze kun je door flensjesbeslag halen en bakken. De bessen worden ook gebruikt om mee te verven.
Een bosje bijeengebonden gekneusde bladeren boven de deur of het raam houdt muggen op afstand. Kransen van vliertakken over de hoofden van paarden helpt om lastige vliegen op afstand te houden.
Vlierbessensap lekker en goed deze tijd van het jaar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten