dinsdag 11 oktober 2016

Tip van de week Cranberry

Rood vitamine bommetje!


In de maanden september, oktober en november worden de cranberries geoogst, dit gebeurd meestal door ervaren plukkers. In Nederland komen ze vooral voor op de waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Verse cranberries smaken wrang, je kunt ze het best verwerken.

Cranberries bevatten behoorlijk wat vitaminen en mineralen, daarnaast bevatten ze ook vezels en antioxidanten. De Noord-Amerikaanse indianen gebruikten cranberries al medicinaal. Ze gebruikten ze bij pijlwonden, blaasontsteking en voor het verven van kleding. Tijdens lange zeereizen werden de bessen gebruikt tegen scheurbuik. Naast het voorkomen van blaasontsteking werken cranberries ontsmettend op de urinewegen, ze helpen bij nierstenen, geven het immuunsysteem een boost, zijn goed voor het spijsverteringsstelsel, het hart, de bloedvaten en bij tandvleesaandoeningen. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat cranberries de vorming remt van kankertumors bij onder andere darmkanker, longkanker, borstkanker en prostaatkanker.

Deze rode besjes zijn dus super gezond. Gedroogd zijn ze erg lekker of verwerkt in sap, jam, compote, chocola, gebak en allerlei gerechten.

Nieuw bij Natural Nature dit seizoen is cranberrychutney en is binnenkort te koop. 

Hierbij een aantal lekkere recepten met cranberries:


Goed voor je immuunsysteem!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten