dinsdag 28 februari 2017

Tip van de week Tijm

Verzacht de hoestprikkel!


Aangezien een hoop mensen momenteel flink aan het hoesten zijn, herhaal ik deze week mijn tip over Tijm nog even.

Tijm is een uitstekend kruid om te gebruiken bij infecties in het luchtweggebied. Een siroop van Tijm maak je makkelijk zelf. Kook hiervoor 200 ml water met 20 g Tijm, laat dit 20 minuten zachtjes koken en zeef het dan af. Voeg 200 ml honing toe en laat dit even indikken. Nu kun je het in flesjes doen. Het werkt slijmoplossend bij hoest en bronchitis en het verzacht de hoestprikkel. Ik heb ook een flesje in de koelkast staan, het werkt goed en bevat alleen pure ingrediënten. 

Thee van Tijm is niet alleen lekker, het stimuleert de spijsvertering, helpt tegen diarree, brengt de maag tot rust en werkt ontsmettend. Het helpt ook bij keelontsteking en allerlei soorten hoest en verkoudheid, goed inzetbaar dus in dit jaargetijde. Verder werkt Tijm onder andere nog desinfecterend, ontkrampend, weerstandverhogend, antibiotisch, is het goed bij een slechte adem en helpt tegen winderigheid.

Tijm in het eten helpt zwaar verteerbaar eten beter te verdragen, bij gerechten met bruine bonen bijvoorbeeld. Dit kruid is heerlijk in soepen, sauzen en dressings. Ik gebruik het regelmatig in een stoofpot of in de pastasaus.

Zelfs bij roos kun je Tijm gebruiken. Maak een aftreksel van Tijm en Rozemarijn, dit kun je dan gebruiken als haarspoelmiddel.

Lees voor meer weetjes mijn volledige artikel.

Tijm is verrassend veelzijdig!

dinsdag 21 februari 2017

Brownie

Met kurkuma en munt...

Kurkuma en munt zijn gezonde kruiden, ze smaken verrassend goed in brownie. Dus niet alleen lekker maar ook gezond!

dinsdag 14 februari 2017

Appelbollen

Heerlijk gevuld en uit de oven!

Deze appelbollen maakte ik regelmatig toen onze kinderen nog klein waren. Je kunt ze serveren bij de koffie of als dessert.

dinsdag 7 februari 2017

Tip van de week Pastinaak

Een zoete verrassing...


Oorspronkelijk komt pastinaak uit het Middellands Zeegebied. In het wild komt deze plant ook voor, in Nederland kun je pastinaak vinden in bermen, langs dijken en open plekken in de duinen. Je kunt de wortels in de zomer oogsten, vaak wordt hiermee gewacht tot er een koude periode is geweest omdat dit de smaak ten goede komt. Het maakt niet uit als het gaat vriezen want de wortel bevriest niet. De oude Grieken en Romeinen gebruikten pastinaak al als belangrijk voedsel voor het volk, vóór de introductie van aardappel.

Pastinaak bevat veel vitamines en mineralen zoals vitamine C, K en foliumzuur. Bovendien bevat de wortel veel insuline, wat goed is voor diabetici. De smaak van pastinaak is zoet en heeft weinig calorieën, mensen met obesitas kunnen dit dus heel goed eten. Verder kan pastinaak goed werken bij nierziekten, reuma, hart- en vaatziekten, ontstekingen, is het goed voor het spijsverteringsstelsel door de vele vezels en werkt het weerstandsverhogend. 

De gedroogde zaden uit de gele bloemschermen kun je goed gebruiken als keukenkruid. Deze zaden kun je toevoegen aan salades, groentesoep of op het laatste moment toegevoegen aan zuurkool, dit voorkomt winderigheid. Thee van de zaden werkt bij maag- en darmklachten en kwalen aan de nieren en de blaas.
Je kunt de wortel op verschillende manieren gebruiken in de keuken. Ik gebruik het graag in een stoofpot of gebakken in de oven als patat. Maar ook rauw, gekookt, in een stamppot, de soep of verwerkt in een cake zoals wij vorige week hebben gedaan is pastinaak super lekker.


Vezelrijk en goed voor je weerstand!




dinsdag 31 januari 2017

Pastinaakcake

Verrassend lekker met pecannoten en gember!


Pastinaak is een heerlijke groente die gelukkig weer steeds meer te zien is in onze keukens. Ik gebruik deze groente regelmatig in een stoofpot of maak er patat van. Maar wist je dat Pastinaak ook super lekker is in cake?

dinsdag 24 januari 2017

Tip van de week Schijfcactus

Een gezonde schijf (met stekels)!

De schijfcactus komt oorspronkelijk uit Mexico en andere delen van Zuid-Amerika. In Curaçao kom je deze cactus ook tegen. Er zijn vele soorten, een schijf kan 25 tot 60 cm groot worden. Deze cactus gaat zorgvuldig om met water en is dan ook een belangrijke voedselbron in droge gebieden. 

Cactusvruchten zijn eivormig en groeien op deze cactus. De vruchten veranderen van groengeel tot oranjerood tijdens het rijpen en zijn zoetzuur van smaak. De schijven en vruchten kunnen beide geneeskrachtig gebruikt worden voor onder andere suikerziekte, te hoog cholesterol, steenpuisten, stress, een vergiftigde lever en een maagzweer. De vruchten schijnen behoorlijk verkwikkend te zijn. Ze worden ook wel cactusvijg genoemd en hebben een hoge voedingswaarde door de aanwezige vitamines en mineralen, bovendien zitten er ook antioxidanten in. 

Van de zaden uit de vruchten wordt cactusolie gemaakt. Deze olie wordt gebruikt voor de huid, werkt onder andere tegen rimpels en is helend. Het is één van de kostbaarste oliën ter wereld vanwege  het bewerkingsproces, voor 1 liter olie zijn 1000 kg vijgen nodig. 

In de Mexicaanse keuken worden cactusschijven veel gebruikt als groente. Tegenwoordig zie je de schijven en vruchten steeds meer in andere keukens in bijvoorbeeld salades, ijs, smoothies, gebak en desserts. Je kunt de vrucht het beste met een handdoek vastpakken, zelfs als je ze koopt met de stekels eraf. Er blijven namelijk vaak nog fijne stekeltjes (weerhaakjes) aanzitten. Je kunt de vrucht uitlepelen of schillen van boven naar beneden. Op Malta wordt de likeur Bajtra van de vruchten gemaakt en in Bonaire de likeur Cadushy. Ik heb de likeur nog niet geproefd, de vruchten wel op Curaçao. Ik vind ze erg lekker.

In Chili worden de cactussen uitgeperst en wordt er biobrandstof van gemaakt. Zo zie je maar weer wat een mogelijkheden de natuur ons biedt.




Cactusvruchten.


Een pittige vrucht ;-)





dinsdag 17 januari 2017

Tip van de week Moringa

Een echte wonderboom!


Mijn oom Henk die in Curaçao woont, heeft een Moringa boom in de tuin staan. Hij maakt hier al een paar jaar thee van en stuurt mij regelmatig wat zakjes. Moringa is de meest bruikbare boom ter wereld, bijna alles van deze boom kan namelijk gebruikt worden voor voedsel of andere doeleinden. Oorspronkelijk komt deze boom uit India en kan ongeveer 10 meter hoog worden. De wortels zijn knolvormig en hebben veel buisvormige zijwortels die het water vast houden waardoor de boom in droge tijden mooi blijft.

Geneeskrachtig wordt Moringa ook gebruikt, in het Caribisch gebied wordt het onder andere ingezet bij bloedarmoede, kanker, duizeligheid, herpes, parasieten, prostaatklachten en nierklachten. In Azië wordt deze boom Ayurvedisch veel gebruikt voor onder andere hart- en vaatziektes, leveraandoeningen, bacteriële infecties, reumatische aandoeningen en bij een maagzweer. 

Moringa wordt als verzorging product gebruikt voor huid en haar. De olie houdt de huid elastisch en jong en het haar soepel en klitvrij. 

De pulp die na het persen van de olie overblijft werd en wordt nog steeds gebruikt om water te zuiveren. Een hand vol pulp in een tank vuil water schijnt het water snel tot 95% te zuiveren.

Opvallend aan deze boom zijn de hangende peulen. De bladeren zijn zowel rauw als gekookt eetbaar en bevatten een hoge dosis vitamines, mineralen en eiwitten. In India eten ze de bloemen en de jonge peulen als groente, de rijpe zaden worden gebakken en hebben een pindasmaak. Het verse blad kun je gebruiken in salades, toevoegen aan een gekookt gerecht, soep of een smoothie. Al jaren lang wordt er olie getrokken uit de zaden, deze olie wordt als bakolie gebruikt. Om de houdbaarheid te vergroten kun je de bladeren drogen, het mooie is dat hierdoor bijna geen voedingsstoffen verloren gaan. Voor de thee worden de gedroogde bladeren fijngesneden, als je de bladeren goed droogt en verpakt kun je het jaren goed houden. Tegenwoordig wordt er poeder van de bladeren gemaakt wat kan worden toegevoegd aan voedsel ook worden er capsules en tabletten van gemaakt.


Een boom met geweldige krachten!