donderdag 9 juli 2015

Jam

Rabarber/aardbeienjam met...


Bij het maken van deze jam heb ik geen suiker gebruikt maar Marmello, een natuurlijk geleermiddel. De rabarber en aardbeien zijn uit onze moestuin. Kardemom, gember en vanille erbij en smullen maar! Deze jam heb ik onder andere gebruikt op de tartelettes.

Recept

Voor 3 à 4 potten jam (Zorg dat de potten goed schoon zijn, de afgewassen potten en deksels 10 minuten uitkoken in water met soda.)

Tijd

Voorbereiden 15 minuten, kookproces ongeveer 25-30 minuten, afkoelen

Ingrediënten 
  • 600 g rabarber
  • 600 g aardbeien
  • 1,5 zakje Marmello 1 (bij de meeste natuurwinkels te koop)
  • 3 dl diksap
  • 1 eetlepel citroensap 
  • stukje gember 5 cm
  • 1 theelepel kardemom
  • 1/2 theelepel vanille

Hoe maak je het?

Maak de rabarber en de aardbeien schoon. Snijd de rabarber in kleine stukjes.

Breng de rabarber en de aardbeien in een grote pan met een bodempje water aan de kook. Schil de gember en pers boven de pan uit met de knoflookpers. Daarna de kardemom en vanille toevoegen.
Als de rabarber en de aardbeien zachtgekookt zijn, kun je dit pureren met de staafmixer. Voeg de marmello toe aan het diksap en roer met een garde door elkaar, voeg dan al roerend dit mengel toe aan het rabarber-/aardbeienmengsel.

Goed laten doorkoken. Regelmatig met een houten lepel doorroeren, na een minuut of vijf het vuur uit zetten.

Nu kun je de jam in de potten doen. Draai na het vullen meteen de deksels erop en zet de potten op z'n kop op een snijplank. Laat de potten 15 minuten staan en zet ze dan rechtop om verder af te koelen.

Bewaar de potten jam goed afgesloten op een koele donkere plek. Aangebroken potten jam in de koelkast bewaren.


Deze jam is minder zoet, lekker en multifunctioneel!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten