dinsdag 3 mei 2016

Tip van de week Braam

Niet alleen lekker en gezond...


Bramen zijn heerlijk, een beetje zuur maar super gezond. Door het eten van rijpe bramen in de nazomer, bereid je je lichaam goed voor op de winter. Je kunt ze zo eten, in smoothie, yoghurt, een dessert of lekker in jam of sap. 

Bramenthee helpt tegen eczeem. Het is ook goed te gebruiken bij zwakke zenuwen en een zwakke spijsvertering. Het geneest onstoken slijmvliezen en is verzachtend bij verkoudheid. Met een sterk gezette thee kun je gorgelen als je amandelen onstoken zijn, bij een keelontsteking of bloedend tandvlees. Verder werkt de Braam weerstandverhogend, helpt bij infecties en vervuiling in het lichaam, is het stimulerend, reinigend en activerend.

Vanaf nu neem ik Bramentinctuur mee op vakantie. Dit helpt namelijk tegen misselijkheid en het stopt diarree. Het werkt als je een voedselvergiftiging hebt opgelopen en het sterkt daarna aan. Ideaal voor een vakantie naar het "verre" buitenland bijvoorbeeld. Maar eigenlijk ook heel handig om in je EHBO koffertje thuis te hebben.

Het plukken van Bramen kan wel eens pijnlijk zijn. Mijn vader heeft een aantal struiken op de tuin staan en bij het plukken had hij een lelijke schram opgelopen. Dit zorgde voor een fikse ontsteking en een bezoek aan de huisarts. Als ik in die tijd al met mijn opleiding begonnen was, had ik hem kunnen vertellen om een Bramenblad te plukken, dit te kneuzen, zodat de sappen vrij komen, en op de schram te leggen. Dit werkt namelijk wondreinigend en wondhelend.

Gebruik de Braam niet tijdens zwangerschap, behalve in de laatste week en na de bevalling. Het kan namelijk opwekkend werken.

Braam stelpt het bloed en doet veel goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten