maandag 23 maart 2015

Gember

Meer dan alleen een smaakmaker...
Je gebruikt het vast wel eens, gemberpoeder (Djahé), of verse gember. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. Het geeft je gerecht of gebak een lekkere pittige smaak.

Verkoudheid
Op het moment dat ik dit schrijf ben ik verkouden, dus... lekker extra gember gebruiken. Straks ga ik stomen met gember. Als je dit 2 tot 3 maal per dag doet, zul je snel merken dat je meer lucht krijgt. Doe je dit een paar dagen, dan ben je echt veel sneller weer fit.

Ayurvedisch stoombadje

Kook 1 theelepel gemberpoeder in 1/4 liter water. Leg een handdoek en zakdoekjes klaar, ga lekker zitten en stomen maar.

Verse gemberthee

Gemberthee vind ik erg lekker, het is goed om te drinken als je verkouden bent. Het is makkelijk zelf te maken. Kook een halve liter water (ik doe dat eerst even met de waterkoker). Schil ondertussen een stukje verse gember en snijd ongeveer vijf dunne plakjes of als het kleine plakjes zijn wat meer. Doe de plakjes gember met het gekookte water in een pannetje, en laat dit 20 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan. Als het klaar is, doe je het in de theepot en kun je heerlijk genieten van je verse gemberthee.

Voor een snelle variant, kun je bijvoorbeeld een zakje groene thee nemen en daar wat verse gember in persen met de knoflookpers.

Beterschap en geniet van de thee!

7 opmerkingen:

  1. zoveel te doen met gember, wat dacht je van een lekkere kruidige limonade siroop van gember munt citroen en limoen, zodra ik het gemaakt heb vliegt het er doorheen.
    gezond alternatief voor de fabrieks siroopjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt goed, lijkt me heerlijk. Ik wil je recept wel hebben om het uit te proberen, mijn oudste zoon zal hier blij mee zijn :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. recept: 1,5 liter water, 750 gr suiker, 3 citroenen, 3 limoenen, 150 gr verse munt en 70 gr gember.
      water koken met suiker, vuur uitdraaien munt toevoegen samen met schil van limoen en citroen, citroen en limoen in plakken snijden en toevoegen, gember flinterdun gesneden toevoegen. nachtje laten trekken, door de zeef gieten en het vocht aan de kook brengen, in steriele flessen gieten en klaar is je super siroop. Gr Linda

      Verwijderen
    2. Dank je wel Linda. Dit ga ik binnenkort maken. Lijkt me heerlijk op een zomerse dag :-)

      Verwijderen
  3. super lekker, danis drinkt het altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik drink sinds kort ook lekker gemberthee... Pan met water voor 1 pot thee.. ik doe dan ongeveer 5 plakjes gember in de pan....dan een klein kaneelstokje erbij en 10 minuten laten koken....

    Echt heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bo,

      Ja gemberthee is echt heerlijk. Gember is natuurlijk ontzettend goed voor je. Geniet er lekker van ;-)

      Verwijderen