donderdag 7 mei 2015

Appeltaart

Het is het waard om appels te schillen voor deze appeltaart!

Met deze appeltaart verwen je niet alleen je gasten. Hier wordt je zelf ook heel blij van. Je kunt lekker variëren met ingrediënten. Kortom, een echte topper.

Recept

Voor 10-12  personen.

Tijd

45 minuten voorbereiding, oventijd 50-60 minuten

Het deeg
  • 200 g koude boter 
  • 1/2 theelepeltje zout
  • 300 g speltbloem
  • 150 g biologisch rietsuiker
  • handje kokossnippers
  • springvorm 27 cm doorsnee

De Vulling
  • ongeveer 10 middelgrote appels
  • citroensap
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 3 eetlepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 1/2 theelepel vanille poeder
  • 2 handjes cranberries
  • 2 handjes hazelnoten fijngehakt
  • handje gedroogde abrikozen in stukjes

Hoe maak je het?  

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in en bedek de bodem met bakpapier.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes. Doe de blokjes in een ruime schaal en besprenkel ze met wat citroensap. Voeg de suiker, kaneel, kardemom, vanillepoeder en cranberries toe en schep het geheel even door.

Snijd de boter in blokjes en doe dit samen met het zout in een ruime kom. Voeg de bloem toe en kneed dit snel met koele vingers door elkaar. Meng dan de suiker er met je hand door.
Neem 2/3 van het deeg, bedek hiermee de bodem en ongeveer de helft van de rand van je springvorm. Dit gaat het makkelijkst als je het in stukjes doet en werkt vanaf het midden naar de rand toe. De rest van het deeg bewaar je voor de bovenkant. Als je de vorm bekleed hebt, strooi je de kokossnippers over de bodem.

Schep de appelvulling met een schuimspaan uit de schaal en vul de bakvorm, zorg ervoor dat je zo min mogelijk vocht meeschept. Druk de vulling aan met een lepel, zodat de vulling niet boven de rand deeg uitkomt. Strooi de stukjes hazelnoot en de stukjes abrikoos over de taart. Nu kun je het laatste deel van het deeg over de taart verkruimelen.

Bak de taart in het midden van de oven in 50-60 minuten goudbruin en gaar.

Laat de taart even afkoelen voor je de rand verwijderd.

Neem kleine hapjes om zo lang mogelijk van deze traktatie te genieten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten