donderdag 26 november 2015

Stoofpot met pompoen

Lekker en verwarmend, vol smaken...
Deze stoofpot met kruiden is heerlijk op een frisse dag. Je kunt het 's ochtends al op zetten, en lekker laten stoven zodat het vlees zacht wordt en de smaken goed intrekken. Het vlees voor deze stoofpot heb ik gekregen van Keurslager Kees de Haan. 's Middags ben ik met een mand gevuld met bakjes, bordjes en bestek en onze pompoenchutney, die er super lekker bij is, naar de slagerij gegaan om het personeel te laten proeven. 

Het rundvlees van keurslager Kees de Haan, komt van runderen van de gebroeders Kok uit Westwoud. Hun koeien staan zoveel mogelijk in de wei. Tijdens de weideperiode staan de koeien gegarandeerd buiten en eten lekker vers gras, klavers en kruiden. In de winterperiode staan deze koeien in een ruime stal en krijgen dan kuilgras van de weide en daarnaast krachtvoer, zonder soya voor de noodzakelijke eiwitten. Op het land wordt zo min mogelijk kunstmest gebruikt, hierdoor is er een grote verscheidenheid aan weidebloemen en kruidige klavers te vinden. Kees de Haan heeft voor een vast adres in de buurt gekozen, zodat hij regelmatig een kijkje kan nemen bij de boer en zo voor 100 % achter zijn product kan staan.


Recept

Voor 4 personen

Tijd

Bereiden 60 minuten en 4 uur stoven

Ingrediënten 

  • 500 g rundvlees in blokjes
  • scheut olijfolie
  • 250 ml water
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 blokje kruidenbouillon
  • 4 kruidnagels
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 2 eetlepels kokkosbloesemsuiker
  • 1/2 halve rode peper 
  • 4 cm verse gember
  • 3 teentjes knoflook 
  • 1 grote winterwortel
  • 2 uien  
  • 2,5 kg pompoen 

Hoe maak je het?

Verwarm een pan met dikke bodem, doe er een scheut olijfolie in. Bak de komijn, koriander en de kaneel even in de olie. Voeg het vlees toe, roer goed door en bak dit even aan, ik heb nog wat olijfolie toegevoegd. Doe het water erbij, het vlees moet net onder staan, en breng dit aan de kook. Het bouillonblokje toevoegen en laten oplossen, dan het vuur zachter zetten. Voeg de kruidnagels, de cacao, de kardemom en de suiker toe en laat het met de deksel op de pan zachtjes stoven.

Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper, gember en knoflook in stukjes. Doe dit bij het vlees in de pan. Maak de wortel, uien en pompoen schoon en snijd ook dit in stukjes. In de pan en alles even goed doorroeren. Kijk even of alles nog onder water staat, voeg indien nodig water toe.

Nu kun je het lekker laten stoven, af en toe doorroeren en opletten of er nog genoeg vocht in zit. Tussendoor even proeven en eventueel nog wat kruiden naar smaak toevoegen.

Ik vind deze stoofpot lekker met rijst, en onze pompoenchutney natuurlijk!

Een stoofpot met vlees van Kees de Haan,laat je versteld  staan!







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen